Prijateljski savet: pravilnom negom do suštinske lepote

čuvaj svoje telo

Svima je dobro poznata priča da su vitamini i minerali neophodni za zdravlje. Ali, kakva je njihova konkretna uloga kada su u pitanju koža, kosa i nokti?

Vitamin A je neophodan za stvaranje kolagenih tkiva. Količina i brzina stvaranja mukopolisaharida direktno je proporcionalna nivou prisutnog vitamina A. Učestvuje u regulaciji sinteze belančevina.
Vitamin A. učestvuje u očuvanju strukturalnog integriteta i normalne propustljivosti ćelijske membrane. Neophodan je za normalnu funkciju i građu svih epitelnih ćelija.
Delovanjem na stvaranje kolagena ubrzava zatvaranje rane i pomaže u borbi protiv infekcije.
Vitamin A deluje i kao antioksidans.
Ubrzava diferencijaciju i razvoj ćelija epitelnog tkiva. Vitamin A štiti vitamin C od oksidacije, manjak vitamina A može dovesti do gubljenja vitamina C. Resorpciju vitamina A pomažu: vitamini C, D, E, F, B-kompleks, cink.

Vitamin C učestvuje u pružanju čvrstoće i elastičnosti kože, štiti je od oksidativnih oštećenja i jača njen odbrambeni sistem. Kliničke studije su potvrdile da vitamin C može da se primenjuje u prevenciji i tretmanu kože oštećene delovanjem UV zraka (prevencija i tretman fotooštećenja kože).Pod dejstvom UV zraka se povećava količina proteina koji transportuju vitamin C u keratinocite (ćelije epiderma kože) iz čega se zaključuje da je u letnjim mesecima koža refleksno „traži” veće količine vitamin C. Niacin i vitamin B2 su neophodni za ishranu i razvoj kože i kose. Vitamin E i vitamin B2 štite kožu od oksidativnih oštećenja slobodnim radikalima.

Gvožđe, folna kiselina i Vitamini A, B2, i B12 su neophodni za formiranje krvnih ćelija i dopremanje hranljivih materija i kiseonika u dermis, koren dlake i noktiju. Biotin je neophodan za rast ćelija kose i kože. Cink je esencijalan za zdravlje kose, formiranje i čvrstinu noktiju, za razvoj i zaštitu kože. Cistein i Metionin (iz proteina soje) su gradivne materije za formiranje kose, kože i noktiju. Vitamin B6 pomaže ugradnju ovih gradivnih materija u ćelije.

Kada se na ovaj način nabroji sve što je dnevno neophodno za pravilno formiranje i deobu ćelija kože, kose i noktiju, i uporedi sa tempom života i obavezama, često se dolazi do zaključka da je nemoguće ostvariti takav dnevni unos.

Tu je uvek i faktor pravilnog odnosa ovih aktivnih supstanci, kao i kvaliteta i njihovog dopremanja na ciljano mesto delovanja.

Zato se nameće potreba za dodavanjem dijetetskih suplemenata koji svojim kvalitetom i tradicijom garantuju efikasnost.