5 naučnih saveta za predivnu kožu

nauka u funkciji lepote

Ono što će učiniti da se za vama okreću i privučete pažnju, nije garderoba, nije šminka, već predivna, sjajna koža koja zrači.

Neki ljudi dobiju na porodičnoj lutriji i naslede “prelepu” kožu, ali genetika je samo početak.

Svakodnevne navike vezane za negu kože dovode do krajnjih rezulata, dnevna ulaganja se lepim vraćaju. Pet saveta tima američkih plastičnih hirurga na čeli sa Dr Bahman Guyuron, Case Western Reserve Univerziteta, iz Klivlenda:

Ostavite pušenje: pušenje ometa snabdevanje krvi koja održava kožu mekom i daje joj zdrav izgled. Nikotin iz cigareta uništava vlakna i vezivna tkiva kože, zbog čega ona postaje neelastična. Pušenje istovremeno dehidrira kožu i smanjuje koncentraciju kiseonika u njoj. Odmah po prestanku videćete pozitivne efekte – koža će postati glatka i sjajnija.

Koristite kreme sa zaštitinim faktorom: ovaj tim lekara je analizirao fotografije 186 parova identičnih blizanaca i poredio ih sa informacijama o njihovim svakodnevnim navikama. Blizanci pušači i oni koji su provodili dosta vremena napolju bez krema sa zaštitinim faktorom su izgledali znatno starije, imali su više bora, od svoje braće/sestara. Zadebljala, gruba koža je povezana sa izlaganjem suncu. Pušenje dovodi do prevremenog stvaranja bora.

Ne koristite previše različitih proizvoda za negu kože. Mešajući mnoštvo različitih proizvoda, poništava se njihovo dejstvo. Još jednom se potvrđuje pravilo – manje je više.

Kozmetička fioka može da sadrži samo samo nekoliko isprobanih proizvoda koji prijaju baš vašoj koži, zato ima smisla potruditi se i pronaći ih.

Dajte šansu preparatima koje koristite, ne menjajte proizvode svakih par nedelja. Potrebno je da prođe najmanje 14-21 dan da bi se videli efekti proizvoda koji ste počeli da koristite jer toliko treba ćeliji da dospe na površinu. Razne aktivne supstance proizvoda utiču na razne strukture i finkcije pojedinih ćelija kože–dajte im vremena da ispolje svoje pozitivne efekte.

Balansirane životne navike: dovoljno sna dovodi do proizvodnje hormona rasta koji pomaže obnavljanju ćelija kože i proizvodnju kolagena. Vežbanje povećava cirkulaciju i dopremanje hranljivih materija u kožu. Najbitnije navike vezane za ishranu, odnosno unos vitamina, minerala i mikroelemenata.

Ključ do predivne kože je mešavina nauke, zdravog razuma, zdravih životnih navika i pridržavanje jednostavnim pravilima i Spezial izgled je tu.

Podelite članak