5 saveta za negu kože nakon godišnjeg odmora

nega kože na kraju letnje sezone

Iako kalendarski jesen još uvek nije stigla, kišni dani sve više zamenjuju sunčane. Ako ste godišnji odmor proveli na moru, jezeru ili bazenu, Vaša koža je to osetila. Ukoliko ste pratili stručne savete o pravilnom nanošenju kreme za sunčanje duže ćete uživati u preplanulom tenu jer Vam koža nije pretrpela dubinska oštećenja, pa je manje sklona pucanju i perutanju. Ali ako Vam je sunčanje omiljeni deo letovanja (posebno u periodu izmedju 11 i 16h kada je UV zračenje najjače) biće potrebno više vremena da oporavite kožu i vratite joj sjaj i mekoću.

Donosimo Vam 5 saveta kako da Vaša koža u jesenjim mesecima ponovo zablista!

  1. Počnimo od higijene kože. Ukoliko volite duge, tople kupke, zamenite ih tuširanjem mlakom vodom. Vruća voda isušuje kožu ali i brže dovodi do eksfolijacije površinskog sloja kože, tako da će bronzani ten koji ste se toliko trudili da dobijete izbledeti mnogo brže. Ukoliko je koža počela da se peruta blagi piling je potrebno uključiti kako bi se odumrli sloj ćelija skinuo.
  2. Sapun zamenite blagim kupkama koji su manje agresivni prema koži i pogodniji osetljivoj koži sklonoj alergijama i atopiji.
  3. Kožu nemojte brisati grubim pokretima, već lagano tapkajte peškirom po telu. Tako će koža će ostati vlažna dovoljno dugo kako biste je namazali proizvodom za negu. Na ovaj način se postiže bolja hidratacija.
  4. Za negu kože birajte putere i mleka za telo koji su hranljiviji od losiona. Obratite pažnju na sastav – potražite proizvod koji sadrži pantenol važan za regeneraciju kože, prirodna ulja (maslinovo, suncokretovo, bademovo, ulje semenki grožđa ) i putere (theobroma cacao seed butter, butyrospermum parkii butter) umesto mineralnih ulja (petrolatum, paraffinum liquidum). Ulja i puteri će nadomestiti nedostatak lipida, a za hidrataciju kože važno je da proizvod sadrži glicerin, alantoin ili hijaluron koji će vratiti vlažnost koži.
  5. Pravilna higijena i odabir proizvoda za negu čini polovinu puta do zdrave kože, dok druga polovina zahteva balansiranu ishranu i hidrataciju (10 čaša vode dnevno). Koliko puta ste sebi rekli – „Sutra ću ustati ranije i napraviti zdrav, voćni doručak, izbaciću beli hleb, a ubaciti integralne žitarice“? Na kraju uglavnom završite sa pecivom u ruci, trčeći za prevozom, jer je naporno ustati tako rano… Kada je teško biti disciplinovan ili jednostavno uživate u slatkišima i pecivima, ne zaboravite na suplementaciju potrebnu kako bi koža dobila sve potrebne vitamine i minerale za oporavak, naročito nakon letnjeg perioda.

Spezial savet:

Svakog jutra iscedite dve pomorandže i popijte jednu Merz-spezial dražeju, a svake večeri uz čašu vode ili limunade popijte drugu dražeju. Nakon mesec dana, stalni komentari okoline kako Vam koža sija biće dovoljan podsetnik da ih uzimate redovno.

Podelite članak