6 brzih i jednostavnih saveta za negu suve kože

suva koža

Kada imate suvu kožu sklonu crvenilu i iritaciji, želite brzo olakšanje. Iskustvo je pokazalo da samo kreme za lice neće dati rešenje. Način čiščenja kože, vremenski uslovi, ishrana, pa čak i odeća ,imaju uticaj na stanje kože. Isprobajte ovih 6 saveta.

1. Toplo da, vruće NE

Tuširanje vrućom vodom uz puno pare prija u hladnim zimskim mesecima, ali je loše za suvu kožu, upozoravaju dermatolozi.

Vruća voda uklanja i prorodne masne materije sa površine tela koje sprečavaju prekomerni gubitak vlage i održavaju kožu glatkom i vlažnom. Savetujemo nižu temperaturu vode, kraće trajanje tuširanja uz nežno posušivanje kože.

2. Lagano čišćenje kože

Preporučuje se čišćenje kože proizvodima sa niskim sadržajem sapuna. Proizvodi sa mirisnim i antibakterijskim supstancama jako iritiraju, naročito suvu kožu. Dermatolozi savetuju sredstva sa većim sadržajem ceramida (masne materije koji grade spoljašnju barijeru i zadržavaju vlagu u koži). Sintetski ceramidi nadoknađuju prirodne, čiji se sadržaj na površini kože starenjem smanjuje.

3. Pametno brijanje

Brijanjem se osim dlaka uklanjaju i prirodne zaštitne masne materije. Najbolje vreme brijanja je posle tuširanja kada su dlake mekše i savitljivije. Uvek koristite kremu ili gel za brijanje uz povlačenje u pravcu rasta dlake. Tup žilet dodatno iritira kožu. Pre prve upotrebe, alkoholom dezinfikujte žilet.

4. Zimski period i nega kože

Hladan kao i suv vazduh su zajednički uzrok suve kože u zimskim mesecima. Grejanje uklanja vlagu iz vazduha i čini Vašu kožu “žednom”. Koristite uvek neki način povećanja vlažnosti vazduha u prostorijama, oko 50% je idealni nivo.

5. Pravilno oblačenje

Koliko je bitno tokom leta da koža ne bude direktno izložena suncu u određenom periodu, tako je i zimi bitno da se koža ne pretopljava: slojevito oblačenje, koje sprečava preznojavanje i pregrevanje.

6. Ishrana

Pravilan unos vitamina, minerala i drugih hranljivih materija je ovih dana važna zbog povećanja odbrane organizma od baketrijskih i virusnih infekcija. Ne treba zaboraviti da se koža ishranjuje dopremanjem hranljivih materija putem krvi, iznutra. Vitamini A, C i E, gvožđe i cink su svakodnevno neophodni za pravilno formiranje ćelija kože. Omega-3 i omega-6 masne kiseline, ekstrakt zelenog čaja, koenzim Q 10 su aktivni principi koji se dodatno savetuju zbog očuvanja vlage kože, pojačanja njenih odbrambenih sposobnosti i prevenciju crvenila, iritacija i ekcema.

Dijetetski proizvod Merz Spezial kapsule za kožu jeuspešan u prevenciji i tretmanu suve kože. Nauka nam u ovom slučaju omogućava da i brz način života, ne bude smetnja pravilnoj ishrani organizma koji rezultuje lepim izgledom.

Podelite članak