Letnji „koktel” za osveženje kože

koktel osveženje

Sastojci:

Vitamin C

Jedno od značajnijih novih dermatoloških otkrića je otkriće sposobnosti vitamina C da se „suprotstavi” negativnim posledicama izlaganja suncu.

Nagomilani slobodni radikali uzrokuju značajnu štetu na tkivima posebno na kolagenu i elastinu, gradivnim komponentama kože, uzrokujući, stvaranje bora na koži. Vitamin C, kao moćan antioksidans neutralize slobodne radikale i tako sprečava oštećenja na koži.

Osim prevencije oštećenja, vitamin C igra važnu ulogu i u regeneraciji već oštećene kože.

Vitamin E

Vitamin E naziva se i „vitamin lepote” jer podstiče mnoge hemijske reakcije u organizmu koje poboljšavaju stanje naše kože. Snažan je antioksidans i blagotvorno deluje na sve tipove kože.

Efekti vitamina E na koži

  • Vlaži kožu
  • Podstiče popravak oštećenja uzrokovanih delovanjem slobodnih radikala
  • Pomaže u smanjenju crvenila kože nakon preteranog izlaganja suncu
  • Sprečava nastajanje tamnih mrlja
  • Smanjuje nastajanje bora i kožu održava glatkom kroz duže vreme

Prema novijim studijama, unos vitamina E i A zajedno može dati još bolje rezultate nego unos pojedinačnih vitamina.

Vitamin A

Vitamin A se u koži nalazi u malim koncentracijama, ali je apsolutno esencijalan za zdravlje kože. Igra ključnu ulogu u rastu i razvoju ćelija kože i deluje na popravak oštećenja nastalih UV zračenjem. Prekomerno izlaganje suncu može uzrokovati uništavanje vitamina A u koži, usled čega se može razviti i deficit, a posledično dolazi i do nastanka tamnih mrlja, bora, ljuštenja kože i u najgorem slučaju, prekarcinogenih lezija.

Važno je imati u vidu i značaj pravilnog odnosa u svakodnevnom unosu vitamin A, C I E, i zato se daje važnost dijetetskim proizvodima koji sadrže pravilno balansirane količine ovih vitamina.

Osim, vrlo važnog zaštitnog delovanja na zdravlje kože, antioksidansi ‾ vitamini C, E, A, kao i mineral cink, u letnim mesecima organizmu mogu pružiti snažnu i potrebnu imunološku potporu.

Jer, nasuprot uvreženom mišljenju, imunološki sastav leti nije na „vrhuncu snage”. Zapravo, preterano izlaganje suncu znatno slabi imunitet.

Uživajte u čarima leta uz Spezial letnji koktel.

Podelite članak