Ne dozvolite da loše vreme utiče na izgled vaše kože

zaštita kože u zimskom periodu

Vreme napolju može biti ružno, ali ne i vaša koža. Kako sprečiti nastanak suve kože, i podstaći blistav izgled u zimskom periodu?

Posle “hladnog” leta, iako jeste novembar, ne prija nam vetar, hladnoća, nismo se dovoljno sunca nakupili. Kombinacija vetra, hladnoće, suvog vazduha prostorija, ishrane siromašnije svežim namirnicama izazivaju dehidrataciju kože koja se spolja vidi kao suva, ispucala, iritirana, ekcematozna koža. Pravilna hidratacija kože sprečava i stvaranje finih brazdi na licu, smanjuje dubinu postojećih.

Bez obzira da li se prostorije greju centralno, na drva ili električnu energiju, rezultat je isti – suva koža.

Uglavnom je prva reakcija, kupovina nove, “jače”, često skuplje, kreme. I tek tada počinje diskusija. Ako se koža premaže jakim okluzivnim supstancama, ne dozvoljavajuju se normalni procesi u koži, i ona postaje masna ali dehidrirana.

Cilj nege kože u zimskim mesecima, nije samo pitanje lepog, već i zdravog izgleda.

Zato je neophodno vraćanje prirodi uz pomoć nauke: osigurati dnevni unos omega–3, omega–6 masnih kiselina, vitamina, minerala i antioksidanasa. Omega–3 masne kiseline dermatolozi nazivaju “anti–inflamatornim” faktorom, a pravilan unos omega-3 i omega-6 masnih kiselina može biti presudan faktor ishrane u sprečavanju zapaljenja.

U nedostatku vitamina A koža postaje suva, ljuspasta, smanjuje se normalno lučenje sebuma, na šakama se često prvo primeti grupa, ispucala, neravna koža.

Cink ima važnu ulogu u normalnoj funkciji imunog sistema, zarastanju rana, pravilnoj funkciji ćelijskih membrana.

Veći unos vitamina C povećava vlažnost kože, jer smanjuje trans–epidermalni gubitak vode iz kože.

Ovo je samo mali primer o važnosti velikog broja aktivnih supstanci za lep i zdrav izgled kože. Bez svakodnevnog, balansiranog unosa svih hranljivih materija, samo uz pomoć kozmetike, ne mogu se očekivati dugoročni rezultati.

Zato je tim dermatologa nemačke farmaceutske kompanije Merz Pharma, posle dugogodišnjih istraživanja, formulisao kapsule za potpunu i pravilnu negu lepe i zdrave kože.

Ključ do predivne kože je mešavina nauke, zdravog razuma, zdravih životnih navika i pridržavanje jednostavnim pravilima i Spezial izgled je tu.

Podelite članak