Šta vam garantuje letnji Spezial izgled

suncobran

Leto znači nezaboravan provod, neobavezna i nova poznanstva, dosta sunca i dobrog raspoloženja. Ali pre nego što počne leto, sa svih strana nas mediji plaše i upozoravaju: sunce oštećuje kožu i izaziva bore, bazeni i morska voda dehidriraju kožu, a znojenje izaziva erupciju akni, osipe. Srećom, vi se nećete uplašiti i sakriti u kuću na sigurno (uz lektiru :)), već ćete na vreme krenuti sa pripremama.

Osnovna uloga kože je barijera. Koža štiti nas štiti od štetnog delovanja UV zraka, morske soli i preteranog gubitka vode. Ali šta štiti kožu? Kako da joj pomognemo da ostanemo lepi a zaštićeni?

Površinski sloj kože (epiderm) debeo je otprilike koliko i list tankog papira, ali daje koži sva zaštitna svojstva–štiti je od delovanja UV zraka, bakerija.. Oko 30–40 slojeva epiderma koje obavljaju ovu funkciju nastaje iz samo jednog reda ćelija i zato njega treba adekvatno ishraniti.

Treba unositi dovoljne količine vitamina C jer je on jedini antioksidans koji dokazano podstiče sintezu kolegena. Izloženost suncu podstiče gubitak kolagena koji koži daje čvrstinu i elastičnost. Vitamin E apsorbuje energiju UV zračenja i zato ima ulogu fotoprotektiva i protivupalno dejstvo. Vitamin E se nakuplja u lojnim žlezdama koje ga izlučuju na površinu kože 7 dana nakon unosa u telo. Ovo dokazuje važnost unošenja vitamina E oralno tokom čitavog leta, a ne samo putem kozmetičkih proizvoda.

Vitamini B kompleksa imaju mnogobrojne korisne uloge u ćelijama kože, kose i noktiju: podstiču rast i razmnožavanje ćelija, smanjuju pojavu akni, sprečavaju pojavu fleka na koži, daju strukturu dlake i čvrstinu noktiju.

Radujmo se letu uz Spezial izgled.

Lepota je kompleksna, ali put do lepote Merz čini jednostavnim

Podelite članak